Hur man viker en släde :-)

Nu har det värsta av förkylningen gett med sig, och jag har scannat in mallen till släden. Min släde utvikt är 30 cm på bredden och 28 cm på höjden (om man lägger mallen enligt bilden), men man kan naturligtvis göra den i vilken storlek som helst.
image322
Klipp ut släden längs konturerna. Klipp sedan in längs de heldragna linjerna vid flik A och B. Biga därefter de streckade linjerna så att det blir en snygg vikning. Så viker du flik A och B upp mot insidan, samt viker upp sidorna. Därefter böjer du ihop fram så att C möter D och limma fast mot flik A. Gör likadant bak så att E möter F och limma fast mot flik B. Böj sedan kanten fram inåt genom att rulla den på en penna. Klä släden utvändigt och invändigt med ytterligare lager cardstock, så många som behövs för att det ska bli stadigt och bra, och dölj skarvarna utvändigt med t.ex en pappersremsa, band, ja, vad som helst egentligen... Ett tips när du klär den utvändigt är att limma ihop lagren i botten först, och sedan dra med en strumpsticka precis utanför vikningen på det inre lagret, så brukar det bli precis lagom mycket större. Jag har dolt kanten runtom med hjälp av band och garn, men använd fantasin, det finns säkert annat roligt att göra :-)

Medar överlåter jag till er själva att tillverka på något klurigt sätt. Kan ju bli jättesnyggt om man är kunnig i luffarslöjd till exempel :-)! Men tänk på att göra stabila medar om du ska ha något i släden som väger lite! Mina chipboardmedar tål knappt ett hekto innan de viker sig :-(

Och är det så att ni gör en släde, hojta gärna till så att jag får kika! Jag tittar alltid in, men det är inte säkert jag kan kommentera. Min dator har lite problem med att kommentera hos er som har Blogspot, nämligen.

Lycka till! Själv ska jag surfa iväg och köpa lim (om jag hittar nåt bra), för jag har altrat slut på nästan allt här hemma.

Tomtens släde...

...kom farande hit till Rönnvägen här för leden. Jag funderade nästan hela veckan på vad jag skulle göra till näst sista anhalten av utmaningsresan, men inte förrän på fredagkvällen fick jag en idé (vaddå, valfritt alster, jättesvårt ju) Min kreativa tankar behöver oftast någon form av igångsättare, som en klurig utmaning, eller någon form av förutsättning för ett alster, men här fanns ju ingenting att gå på. Så när jag hade gått och lagt mig, precis när jag var på väg att somna, slog det mig - en släde, precis i stil med den min stämpeltomte, Santa Sven, åker i. Det är ganska dumt att få en sån idé precis när man ska till att sova, för det går inte att sova sen på ett bra tag. Jag lyckades i alla fall hålla tillbaka impulsen att gå ner och börja pyssla direkt, utan jag fick vackert vänta till lördagen och Agnes middagslur. Visst är det fantastiskt när man har en idé, en tanke bara, och så gör man som man har tänkt, och så blir det som man har tänkt också! Precis så var det med konstruktionen av den här släden. Det blev precis som jag hade tänkt mig :oD. Och, ja, jag har en mall, (fick ju göra en sån först och kolla så att det stämde med skarvar och böjar innan jag satte igång med den dyrbara bazzillen) så är det någon som vill så hojta till så lägger jag upp den här. Jag hade tänkt lägga upp den också nu, men jag har legat däckad i värsta förkylningen hela dagen (har väl åkt på barnens halsfluss kan tänka) så jag har inte orkat scanna och trixa med mallen.

image318

Min släde är 26 cm lång (medarna) Jag har använt tredubbla lager cardstock. Först har jag vikt och böjt ett lager i rätt form och limmat ihop till själva stommen. Därefter har jag klätt den både utvändigt och invändigt. Tror inte det funkar så bra att limma ihop lagren först och forma sen, eftersom det yttre lagret behöver vikas några mm större än det inre, så det blir bäst att göra på det viset. Den är faktiskt förvånansvärt stadig för att bara vara gjort av tre lager, men limmet blir ju också styvt när det torkar och hjälper till att ge stadga

image319

Den bakre skarven har jag satt ihop med öljetter och snören, och den främre har jag dolt med hjälp av dekorationer. Runt kanterna har jag limmat på band och garn.

image320

Medarna är gjorta av tjock kartong (mycket svår att skära igenom, jag slet upp tre (!) skärblad på dem). Jag har målat dem med akrylfärg och lagt på lite stickles och 3D-lack. Vill man lägga något tungt i släden ska man nog försöka göra medar av något annat material, för de tål inte så mycket belastning, eller förstärka på något sätt på baksidan.

Tanken har slagit mig att göra ännu en släde i miniatyr och sätta på taket till mitt julkalenderhus, men det värsta blir nog i så fall att altra en liten Rudolf som kan dra den... Här är i alla fall en bild på Santa Sven i sin släde så att ni ser att den faktiskt blev ganska lik ändå...

image321
Tack för titten! Och nu ska jag krypa till kojs igen... Och vad gäller utmaningsresan så blev det inget bidrag till sista utmaningen... Det ligger här halvfärdigt, för jag har inte orkat göra klart det idag.

Våra önskelistor

Till utmaningsresans åttonde utmaning gjorde jag den här kransen med våra önskelistor på. Kravet var att man skulle ha något utstansat, och jag har stansat löv så det stod härliga till :D. Och så har jag stansat några tags till att skriva namnen på och små små stjärnor (kommer från Quickutzbebin) att sätta på tagsen. Men, ingen placering på topp tio denna gången heller...

image317

Hur man gör en spillpapperslåda

Här kommer den utlovade beskrivningen på spillpapperslådorna jag har gjort. Jag ska försöka förklara så utförligt som möjligt:

Skär ut alla delar i styv kartong. Jag har använt gamla gummibandsmappar från IKEA, som är ganska tunna, men väldigt hårda och stabila.
image313

Därefter limmar man fast cardstock på framsida och baksida. Cardstocken sticker ut runtom hela för att man ska kunna fästa ihop hela lådan med hjälp av den. Biga gärna alla utstickande "flärpar" kant i kant med kartongen (jag har använt en strumpsticka och dragit försiktigt med runt om hela kartongen) för att få en snygg vikt kant. Flärpen vid översidan viks in och limmas mot baksidan av kartongen, alltså det som ska bli insidan av lådan.
image314
Därefter är det dags att limma ihop fram- och baksidan med botten med hjälp av flärparna. Klä sedan botten med cardstock, och låt den sticka ut i sidorna för att kunna limmas emot lådans sidstycken. När sidstyckena är fastsatta ska det se ut som på bilden nedan med flärparna invikta och fastlimmade först från bottenplattan, och sen ifrån sidorna.
image315 
Klä sedan sidorna med cardstock, kant i kant utom i överkanten där cardstocken viks över och klistras fast på insidan. Jag har också klätt insidan med cardstock i samma färg. Som avdelare har jag skurit ut bitar i cardstock 6X6" och satt på tabs för min indelning. Sen är det bara att dekorera, och när den är klar kan den se ut i den här stilen:

image316

Hoppas nån kan bli inspirerad till att göra en egen låda, och hojta till härinne så jag får se den i så fall! Hoppas också att ni kan förstå min beskrivning, för fastän jag är pedagog är jag otroligt dålig på att förklara såna här saker... Mina pedagogiska förmågor ligger mer på det teoretiska planet så att säga. Därför skulle jag aldrig kunna vara bildlärare eller slöjdlärare. ;-)

Kram på er!

Första julkorten med Sven & Saga

I veckan damp ett välfyllt paket ner ifrån Katscrap. Jag hade väntat otåligt på det paketet, och när det kom satte jag direkt igång med att montera alla Sven & Saga-stämplarna. Men sen tog orken slut. Jag har varit sååå trött denna veckan. Kanske sviterna av att vara hemma med sjuka barn som höll på att driva både mig och varandra till vansinne... Eller också är det en sån där tråkig infektion som ligger och gror i kroppen och inte riktigt vill bryta ut. Jag har gått och lagt mig så fort barnen har varit i säng. Inte riktigt likt mig, jag vet!

I alla fall, i fredags när jag kommit hem från jobbet, stoppat Agnes i säng och placerat Albin på soffan framför en film för att mysvila sig en timme så satte jag mig vid pysselbordet och lyckades producera några kort med de härliga Daisy D-pappren Katja skickat och här är de:

Först ut är Santa Sven i sin släde. Ser ni att jag har använt mitt nya Hippie Chick? :D Ajj Lööv! Funderar på ett önska mig ytterligare ett CB-alfabet i julklapp (av mig själv, eftersom vi inte köper julklappar till varandra, Palle och jag. Bättre att var och en köper något fint till sig själv...) Albin röstar på ett You're not the boss... eftersom han har upptäckt att det är samma font, eller nästan i alla fall, som på Lloyd i rymden, ett av favvisprogrammen på Disney Channel. Jag har stämplat släden på ett Daisy D-papper också, klippt ut och klistrat på stämpelmotivet.
image307

Här har vi Jul-Saga. Textstämpeln är av Katjas egen design.
image308

Sven i strumpa har vi här. Jag har stämplat strumpan på mönstrat papper.
image309

Sven i strumpa igen. Här har jag använt en riktigt fin Bo Bunny-blomma och floss från Katscrap. Alfabetet är Bosskut Morgan, ytterligare ett alfabet jag är jättesugen på.
image310

Så har vi Sven med grötskål. Märks det att jag började bli trött här? Jag har dragit ner lite på dekorationerna...
image311

Och sist ut: Saga med tag. Jag var rejält trött när jag gjorde detta, därav det mycket enkla utförandet... Filtbandet finns också på Katscrap.
image312

Skulle ni bli sugna på en egen liten Sven eller Saga så är det bara till att kika in på Katscrap, för jag vet att det finns några kvar i lager. Där finns pirater också...

Och på tal om trött... Nu ska  jag gå upp och stoppa om mina småpirater (De heter Sven och Saga i andranamn...), och sen stupa i säng jag också.

Vad jag har haft kul idag!

Med min nya leksak som äntligen hittat hit! Den är grön och ganska ful men väldigt kul :D Jag pratar naturligtvis om Cuttlebuggen jag vann i Scrappiztävlingen! Tack, ni på Scrappiz, och ni på Engströms :-) Direkt jag fick avin flög jag in till datorn och kollade kollinumret... bara för att få reda på att den har legat och väntat uppe på ICA sedan i fredags!!! Tänk om jag hade vetat det! Vi for upp och hämtade den, och så fick min son mekanikern montera veven. Sen har han vevat hela eftermiddagen. Nu inväntar jag bara mitt alldeles egna Hippie Chick, som jag har varit sååå sugen på ända sedan det kom ut.

Är det någon mer som vill ha en alldeles egen Cuttlebug? Då kan ni kika in på
Katscrap, för Katja har precis lagt upp en skisstävling med inget mindre än en Cuttlebug som första pris plus att man får bli gäst-DT i december. Det är jag som har gjort skissen man ska utgå ifrån.

Jag har väntat i flera dagar på en laddning av mina alldeles egna Sven och Saga-stämplar, men de har hakat upp sig i postgången :-(. Nu verkar det som om Katja har lyckats lokalisera dem i alla fall, och förhoppningsvis dimper de ner här i morgon. Håll tummarna! Jag hade planerat att göra kort med dem hela helgen, men så blev det inte. Fast ett kort med Sven Sparrow ska ni få se i alla fall, handtecknad och allt ;-) Fast nu när de finns som stämplar är jag alldeles för lat för att teckna upp dem för hand, så det blev inte fler.
image303

Tur att hÄnglarna kom förra veckan så jag fick göra några kort i alla fall. Här är ett par av dem:
image304
Tjejen med tagen är min favorit i detta paketet. Och vet ni vad det roligaste är? Jag har faktiskt en liten Saga med tag i min kollektion. Fast det var Katjas brillianta idé (tack för den, vännen).

image305
Den här stämplen är också urgullig! Swirlarna har jag stansat ut med en rev-die i buggen. Äntligen kan jag köpa på mig massa rev-dies. Det finns ju så många fina!

image306
Mina nya favoritjulfärger: turkos, grön och brun. Och så massa glitter, förstås :D Snöflingan är också en rev-die som jag älskar massor!

Så måste jag naturligvis tacka alla som har kommenterat mitt hus, och annat här i bloggen. Ni anar inte hur glad jag blir för era kommentarer! Och rodnat har jag också gjort en hel del... Hoppas att ni har hittat era hakor igen, ni som tappade dem ;-) Lucköppning, Mia, vilken bra idé! Det ska vi väl kunna ordna! Jag kan tyvärr inte ge någon beskrivning på huset, för det har liksom vuxit fram, idé för idé, och så har jag hittat lösningar, lagt till och dragit ifrån efter hand. Men är det någon som blir inspirerad att göra ett eget så vill jag jättegärna se det!

Kram på er allihop!
Jenny

Mitt julkalenderhus

Jag vet inte om någon minns mitt lilla altrade röda hus med vita knutar som jag gjorde för ett tag sedan? Det var så roligt så att jag ville göra ett hus till, och sedan dess har jag fnurlat på detta. Och nu är det äntligen klart! Det tog nog en och en halv månad från att jag började tills nu, men då har arbetet legat nere periodvis också i brist på inspiration, eller när jag har haft annat att göra (som att altra gitarrer och sånt ;-)

Huset är ca 30 cm högt. Jag har klippt ut alla delarna i lite styvare kartong, men ändå så pass mjuk att jag har kunnat böja den lite för att få till de lite böljande formerna. Många kollegieblock har blivit av med baksidorna... Så har jag klätt hela huset med Bazzill och piffat lite. Bakom varje lucka finns det ett litet fack att stoppa nåt litet i. Det är inte så mycket plats, men jag tänkte mig en liten godisbit eller nåt. I skorstenen finns också plats för någon liten pryl.

Här är huset sett snett framifrån:
image298

Och snett bakifrån:
image299

Här är verandan i detalj. Naturligtvis är det störst utrymme bakom lucka 24 :-D
image300

Här syns "köksingången" och en del av källardörren. Lyktan var lite pillig att få till, men efter ett par försök så gick det. Upphängningen är av ståltråd.
image301

Taket och skorstenen, där det också ska ligga en present (eller kommer det kanske att hamna en tomte där så småningom). Takpannorna är fyrkanten som följer med CK Typist.
image302

Få se vad nästa husbyggaruppdrag blir. Sonen vill ha en bilverkstad, säger han, men jag vet inte det jag...Min prinsessa...

...förtjänar en riktigt fin tavla till sitt rum (när nu det blir klart). Därför gjorde jag denna till utmaningsresan när man skulle använda tyg på sitt alster. Jag har använt filt till de svarta bårderna, brodyr runt fotografiet, guldfärgat DMC-garn till upphäng och guldlamétyg till hÄnglaflickans prinsesskrona.

image297

Prinsessa och prinsessa, förresten. Hade jag gjort den här tavlan idag hade det blivit ett helt annat tema - TROLLUNGE, tror jag. Min dotter måste ha blivit bortbytt, eller nåt, för hon är så sur, tvär och ilsk hela tiden. I morse rev hon Albin tvärs över ena kinden, hon slår och sparkar på honom så fort hon kommer åt, och tar minsta tillfälle i akt att tortera honom. Antagligen är det för att han är sjuk, och hon gillar inte att han får lite extra omsorg och uppmärksamhet då. Dessutom håller hon på att få tänder nu igen, de där sista, irriterande hörntänderna, som brukar vara de allra värsta att få igenom, så det är inte undra på att humöret inte är på topp. Tur att det går över i alla fall...

Kram!

Det blev en till julpapprena också...

Jag blev så nöjd med med min spillpapperslåda att jag till slut blev tvungen att göra en till julpapprena också. Jag har inte varit så ambitiös att jag har gjort avdelare till denna - ännu vill säga. Färgskalan är ju lite mer enhetlig, men kanske man skulle ta och göra en uppdelning utifrån märket på pappret i stället. Jag har väldigt mycket BG (Panduro reade ju ut hela Blitzen för ett tag sen), och så lite blandat av annat smått och gott. Vi får se hur jag gör. Fast den största orsaken till att jag inte gjorde några avdelare är att jag inte hade så mycket mer Bazzill i rätt färg.
Det mönstrade pappret är från Reminisce, och nu förstår jag varför så många lovordar det :-). Det är skitsnyggt!

image295

image296

Jag är inte riktigt lika nöjd med den här som med den andra.  Det blev lite fel vinkel och lite fel mått på det vita pappret, men det upptäckte jag inte förrän jag hade satt dit motiven och dekosarna och limmade på hela härligheten på lådan, och då var det ju så dags. Så går det när man har bråttom.

Flera av er bad om beskrivning efter att jag lade upp förra, och hade jag tänkt längre än näsan räcker hade jag ju kunnat fota under tiden jag gjorde denna, men, ja, så blev det inte... Men jag ska försöka mig på en systematisk beskrivning av hur det går till framöver, så håll utkik ;-)